שאיבת חלב היא פתרון שמתאים לאמהות מניקות רבות.
מדוע אמהות שואבות חלב? יש לכך סיבות רבות, ביניהן: יציאה לעבודה, היעדרות של האם למספר ימים (למשל: עקב ניתוח או טיפול רפואי), הרצון לשתף את בן/בת הזוג בהאכלת התינוק ועוד.
ישנן אמהות ששאיבת החלב הולכת להן בקלות רבה, וישנן כאלה שצריכות להתאמץ מעט יותר.
מוזמנת לקרוא טיפים לשאיבה בנושא במאמר שלי בנושא.
ישנם כללים מאוד ברורים לאחסון החלב השאוב, עליהם אדבר מיד. חשוב מאוד להקפיד עליהם כדי לשמור על טריות החלב ועל ערכיו התזונתיים.
רגע לפני השאיבה- חשוב! הקפידי לרחוץ ידיים לפני השאיבה. חשוב מאוד לשמור על ניקיון וסטריליות הציוד כדי לא לפגוע באיכות החלב.
באיזה כלי מאחסנים חלב אם?
ניתן לאחסן את החלב השאוב ב:
- שקיות ייעודיות לאחסון חלב אם
- כלי זכוכית
- כלי מפלסטיק קשיח
- בקבוקים
וודאי שכלי האחסון בו את משתמשת בעל תו תקן ומאושר לשימוש זה.
אם זהו כלי אחסון חד פעמי- אין צורך לעקר אותו לפני האחסון, אולם אם זהו כלי רב פעמי- חשוב מאוד לעקרו לפני!
טיפים חשובים בנושא שאיבת חלב אם:
- הקפידי לאחסן את החלב השאוב בחלקו האחורי של המקרר, שם הטמפרטורה נמוכה יותר.
- מומלץ להקפיא את החלב במנות קטנות, כך שכל מנה תספיק לחצי מנה (כך שאם התינוק לא רעב לא בזבזנו מנה שלמה).
- במקרה ושאבת מספר מנות קטנות ותרצי לאחדן לכדי מנה אחת, אני ממליצה לשמור את כולם במקרר, כך שלכולן תהיה טמפרטורה זהה, ורק אז אחדי אותן למנה אחת והקפיאי.
- זכרי שנוזל מתרחב בהקפאה, לכן הקפידי לא למלא לגמרי את כלי האחסון.
זמני אחסון חלב אם
לנוחיותך, מצורפת למטה טבלה המפרטת את כללי אחסון החלב.
אני מציעה לגזור ולתלות על המקרר כדי לא לטעות!
* חשוב מאוד לכתוב את תאריך השאיבה על גבי כלי האחסון! כך תדעי תמיד להשתמש קודם בחלב הישן יותר. וכמובן, תדעי אם פרק הזמן המותר לשימוש בחלב שאוב עוד לא עבר.
הפשרת חלב אם
הדרך הטובה ביותר להפשיר את החלב, היא להוציא אותו מהמקפיא מבעוד מועד ולאפשר לו להפשיר בטמפרטורת החדר או במקרר.
אם את צריכה להפשיר אותו מהר, תוכלי להניח אותו באריזה בה הוקפא על השיש או בכלי עם מים פושרים.
* אין להפשיר או לחמם חלב אם במים רותחים או במיקרוגל!
* ניתן להשתמש בחלב אם מופשר תוך 24 שעות מרגע הוצאתו מהמקפיא! בזמן הזה, הקפידי לאחסנו במקרר ולא בחוץ.
עוד כמה דברים שכדאי לדעת:
- מה עדיף: חלב אם שאוב או תמ"ל?
אם ישנה אפשרות, אני תמיד ממליצה קודם כל על חלב אם- שאוב או טרי. - האם חלב אם שהוקפא והופשר מומלץ?
כן! אין ספק שחלב שאוב שנשמר במקרר עדיף, כי הוא שומר טוב יותר על הערכים התזונתיים של חלב האם, שחלקם עלולים להתפרק בהפשרה, אך הוא עדין מומלץ. - חלב אם שאוב שנשמר במקרר או הופשר עלול להתחלק לשתי שכבות, אחת מימית ואחת מרוכזת יותר. אל חשש, הוא לא מקולקל. פשוט ערבבי אותו היטב עד קבלת חלב אחיד.
- התינוק אכל חלב שאוב ולא סיים? תוכלי לשמור אותו למשך שעה לכל היותר. לאחר מכן יש לזרוק את החלב שנשאר.
אל תקפיאי שוב חלב שנשאר מההאכלה! - אם יש לך ספק לגבי טריות החלב- אל תקחי סיכון. עם כל כאב הלב, עדיף לזרוק אותו.
נכון, התעסקות עם שאיבת חלב ואחסונו יכולה להיות קצת מעיקה, אך הזכירי לעצמך שזה עבור הבייבי שלך ואת נותנת לו את המזון הטוב ביותר עבורו!